Validacija roka trajanja

Proteko d.o.o.

Validacija roka trajanja uvjet je uključen u razne zakonske propise za skoro cijeli opseg proizvoda koji se stavljaju na tržište. Isto postaje sve važniji zahtjev ISO normi i standarda. Stručnjaci Proteka mogu Vam pomoći u cijelom procesu validacije rokova trajanja.

Validacija roka trajanja prehrambenih proizvoda

Za sve subjekte u poslovanju s hranom predlažemo planove i provodimo validacije rokova trajanja proizvoda ili grupe proizvoda sukladno važećoj zakonskoj regulativi. Validacija rokova trajanja proizvoda mora biti propisana i provedena sukladno Uredbi (EZ) 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Ovisno o željama klijenata, validaciju provodimo na osnovnom principu ili kao znanstvenu studiju.

Validacija roka trajanja kozmetičkih proizvoda

Kako bi se proizvod uopće mogao staviti na tržište, potrebno je provesti opsežna ispitivanja kozmetičkog proizvoda: od kompatibilnosti formulacije s ambalažom, akceleriranih testova stabilnosti, ispitivanja antimikrobne zaštite proizvoda (Challenge test), procjene rizika i identifikacije proizvoda niskog mikrobiološkog rizika, provođenja ispitivanja kako bi se utvrdio rok trajanja proizvoda (validacija roka trajanja), određivanja razdoblja valjanosti proizvoda nakon otvaranja (PAO vrijednosti), a sve ovisno o samoj vrsti proizvoda i predviđenoj namjeni. Donošenje odluke o tome koja ispitivanja provesti ključan je korak kako bi se snizili troškovi pri razvoju proizvoda te kako bi bili sigurni da je proizvod u predviđenom roku trajanja siguran za korištenje te ne predstavlja opasnost po ljudsko zdravlje. Tim stručnjaka iz Proteka u dogovoru s klijentom pomaže u donošenju odluka koja ispitivanja provesti te pomaže u obradi podataka i donošenju konkretnih zaključaka.

Poveznice: