Ispitivanje alergena u hrani

Proteko d.o.o.

Sve je veći broj ljudi koji imaju po život opasne alergije na određene namirnice ili sastojke u namirnicama. Prehrambena industrija ima zakonsku obavezu upravljati alergenima kako bi se izbjegla direktna ili križna kontaminacija proizvoda istima.

Ispitivanje prisutnosti alergena u hrani je zahtjev većine standarda (IFS, BRC...), a za dokazivanje učinkovitosti sustava upravljanja alergenima.

Analize na prisutnost alergena koriste se za provjeru sirovina i sastojaka prije proizvodnih ciklusa te imaju primjenu u procesima valjanosti (validacije) i trajne provjere procesa pranja i čišćenja. Ispitivanje se koristi kako bi dokazalo da su primijenjene mjere kontrole alergena učinkovite.

Proteko u suradnji s povezanim društvom, laboratorijem Sample control provodi procjenu rizika za područje alergena te ispitivanje na prisutnost većine alergena u sirovinama i gotovim proizvodima te na površinama u proizvodnjama.