Upravljanje alergenima u hrani

Proteko d.o.o.

Iako je većina alergijskih reakcije na hranu blaga, neke mogu biti vrlo ozbiljne ili smrtonosne. Dovoljno je konzumirati malu količinu hrane kako bi se potaknula alergijska reakcija.

Alergije na hranu mogu biti opasne po život, a jedini način na koji ljudi mogu upravljati alergijom na hranu je izbjegavanje namirnica koje im mogu izazvati alergijsku reakciju. Previd u poslovanju s hranom − kao što je prodaja ili posluživanje hrane potrošačima koji su na određene komponente određenog proizvoda alergični − može oštetiti ugled poslovanja, kao i uzrokovati ozbiljnu štetu za potrošača. Alergeni u hrani ne mogu se ukloniti pranjem ili kuhanjem. To je razlog zašto je bitno provoditi odgovarajuće pranje i čišćenje proizvodnih prostora i opreme, kao i pažljivo odvajanje, skladištenje i označavanje sastojaka prilikom pripremanja hrane koja može sadržavati alergene.

Danas razni standardi, kao što su IFS ili BRC, zahtijevaju upravljanje alergenima. Isti proces ima primjenu u cijelom lancu hrane.

Stručnjaci Proteka u sklopu poslovnog savjetovanja nude uslugu izrade procedure i sustava upravljanja alergenima u poslovnim prostorima proizvođača i trgovaca. Zajedno s laboratorijem SAMPLE CONTROL d.o.o. nudimo uslugu ispitivanja i analiziranja ostataka alergena u proizvodnim prostorima i opremi.

Kroz naš program edukacija nudimo uslugu edukacije u području alergena.

Poveznice: